mother like no other

Hello, itt Mimi

Hello, itt Mimi

Kirándulás totyogókkal

így kerüld el a legalapvetőbb hibákat!

2019. július 14. - helloittmimi

Kirándulás két gyerekkel, két kutyával. Őrültség? 

Lehet, hogy annak hangzik, de ha észben tartod a legfontosabb dolgokat, szuper élményben lehet részed, amit a család minden tagja élvezni fog! Elmondom, mi hogyan csináljuk. 

10e2ac35-909c-4785-b82c-5e06752e05c5.JPEG

Három és fél, illetve másfél évesek a csemetéink. Gondolom, nem mondok újdonságot azzal, hogy ebben az életkorban a gyerekek nem alkalmasak több kilométeres túraútvonalak megtételéhez. Mi, a férjemmel viszont rajongunk a természetért, ezért eszünk ágában sincs otthon ülni, hisz vannak jól bevált praktikáink, amivel megkönnyítjük az életünket, és amint az idő engedi már indulunk is, irány a természet! 

MEGFELELŐ FELSZERELÉS

Mindennek az alapja a megfelelő felszerelés. Mivel gyakran túrázunk, annak idején beruháztunk pár eszközre, amit folyamatosan használunk is. Öltözék tekintetében a legfontosabb talán a lábbeli kiválasztása. Régen (mondjuk úgy, lánykoromban) nem egyszer előfordult, hogy kiscipőben, hovatovább FLIP FLOP PAPUCSBAN (nem viccelek!) vágtam neki az erdőnek. Mivel már nem vagyok csitri, eszembe sem jut ilyen ostobaságot csinálni :) Egy kényelmes túrabakancs nagyon jó szolgálatot fog tenni, meglátjátok. Ma már elérhető áron is elképesztően nagy kínálat van ezekből a cipőkből, nekem például egy basic Decathlonos modellem van, ami minimum öt éves, de még mindig tökéletes, télen-nyáron ezt hordom kiránduláshoz. 

A hátizsákunk hatalmas. Mivel két-és négylábú társasággal vágunk neki az útnak, a hátizsákban kis túlzással ott van a fél életünk. Étel-ital, pelenka, törlőkendő, víz a kutyusoknak, pokróc a gyerekeknek és felnőtteknek, elsősegélyfelszerelés (na nem egy egész doboz, nyugi, csak olyasmire gondolok, mint fájdalom- és lázcsillapító, sebfertőtlenítő, kötszer. Ki tudja, mikor jön jól...) Mi szeretünk útközben magunknak ételt készíteni, ezért az esetek többségében az ehhez szükséges eszközöket is visszük magunkkal. (Ezzel kapcsolatos megjegyzésem: mindig tartsátok be a szabályokat, pl. tűzgyújtásra vonatkozóan, és mindent úgy hagyjatok magatok után, ahogy volt, amikor érkeztetek. Béke és szeretet.) Gondolván a szemetünkre, szoktunk vinni magunkkal egy kis zacskót, amibe mindent összegyűjtünk, és hazafelé az első kukánál megszabadulunk tőle. 

Szúnyog- és kullancsriasztó. Mindig legyen nálatok - én pl. előszeretettel szoktam itthon, vagy az autóban felejteni, és utána nagyon NAGYON rossz éjszaka következik. Tudjátok milyen egy hároméves, amikor nem érzi jól magát a bőrében? Elképesztően nyűgös. Szóval vigyetek szúnyogriasztót. 

9df4e90a-a9fd-4686-b028-b00f28caa551.JPEG

BABAHORDOZÓ

Babahordozó nélkül  e g y  l é p é s t  s e m  t e s z ü n k 

Aktív hordozós anyukaként egyáltalán nem volt újdonság ezeknek az eszközöknek a használata, azt viszont nem gondoltam volna anno, a fiam születésénél, hogy ilyen hosszan és sokrétűen fogjuk tudni alkalmazni. A nagyobbacskánk már abszolút nincs abban a korban, hogy cipelni kellene a hétköznapok során (sőt, igazából kikéri magának, hisz ő már "nagyfiú") a kirándulások alatt viszont kifejezetten életmentő egy csatos hordozó. 

Elmondom, hogy szokott történni. A férjem jóval az indulás előtt elkezd egyezkedni a fiammal arról, hogy ki-mennyit fog gyalogolni. Az öntudatos hároméves az életkorának megfelelő határozottsággal kijelenti: márpedig őt egy pillanatra sem kell majd felemelni, ő ugyanis VÉGIG gyalogolni fog. Ám legyen. 

Kiszállunk az autóból, és mintegy 15-20 méter megtétele után elhangzik az első "elfáradtam" :D Ilyenkor (ha szerencsénk van, nincs front vagy telihold, és pont jókedvében találjuk) elképzelhető, hogy el tudjuk terelni a figyelmét, amivel nyerünk újabb 20 métert. Ekkor, enyhén fátyolos tekintettel, remegő és egyre emelkedő hangon elkezdi ismételgetni: VEGYÉL FEL, VEGYÉL FEL, MIMI VEGYÉL FEEEEEL 

Ha nem lenne nálunk semmi, ez lenne az a pont, ahol csapot papot eldobnék és indulna vissza a karaván a kocsihoz, az ugyanis HÉTSZENTSÉG, hogy egy 15 kilós gyereket nem fogok 5-6-10 kilométeren keresztül a kezemben vinni. 

Ezekre az esetekre áldás a babahordozó. Mi a Liliputi csatos hordozókat szeretjük és használjuk évek óta, így ezekre az utakra is viszünk magunkkal, most már kettőt. 

Ha elfáradnak, lehet is felcsücsülni anya-apa hátára, és mindenki boldog. Amikor csak kisebb utat kell megtenni, akkor jó megoldás a karikás kendő is, egyszerű és gyorsan alkalmazható, viszont fél oldalra terhel, ezért hosszútávra semmiképp sem javaslom. 

(Az eszközválasztásnál az életkor nagyon fontos szempont! Ha bizonytalanok vagytok, hogy mi lenne a legjobb, kérjétek szakember segítségét.) 

Természetesen ezen kívül is van számtalan lehetőség, a poszt végén linkelek belőlük párat! 

8f06cad0-95f7-4c09-8114-513c9b17c2d2.JPEG

3bab75e1-8820-4261-a681-561423ec957f.JPEG

A MEGFELELŐ ÚTVONAL KIVÁLASZTÁSA

Ez az újabb kritikus pont, mert a nem megfelelő útvonal elronthatja az egész család kirándulását és mindenkiben csak a feszültség emléke fog megmaradni. Érdemes végiggondolni, hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie a kiszemelt ösvénynek: 

- gyerekkel is viszonyleg kényelmesen végigjárható legyen (hosszúság, emelkedő) 

- kutyásoknak is megfelelő-e

- hogyan tudjátok megközelíteni (autóval, tömegközlekedéssel) 

- hazaút  (gyerekek rutinjába ne zavarjon bele, pl. túl későn értek vissza) 

- vannak-e pihenőhelyek, tűzgyújtásra alkalmas lehetőségek

Tapasztalataink alapján (ha hasonló brigád vagytok, mint mi) bőven elég egy 4-6 kilométeres túra, amibe be lehet sűríteni egy ebédet, és kényelmes tempójú oda-és visszautat. 

Útvonalválasztáshoz mi a Budai Hegységek Térképe nevezetű applikációt használjuk. Ez egy fizetős alkalmazás, de nagyon hasznos, érdemes rászánni az egyszeri költséget, bőven megtérül. Több tájegységre, körzetre elérhető az AppStoreban (valószínűleg a Play Áruházban is). Az említettet T_Budai néven találjátok meg :D 

Ha nem tudod merre induljatok, csak írd be a Googlebe: kirándulás gyerekkel, és máris kedvedre válogathatsz a mások által már kipróbált és ajánlott kirándulóhelyek tömkelegéből. 

a5ee26f3-83d8-4328-80be-c957c324ce09.JPEG

KUTYUSOK

A legtöbb erdőben (a közhiedelemmel ellentétben) nem szabad elengedni a kutyákat! Van, ahol külön táblával hívják fel a gazdik figyelmét erre, és érdemes tiszteletben tartani. Higgyétek el, jobb a békesség. Ha nem vagytok biztosak a dolgotokban, érdemes indulás előtt megnézni, hogy kinek a fennhatósága alá tartozik a kiszemelt úticél, a honlapjukon szinte biztosan megtaláljátok a kutyusok sétáltatására vonatkozó információkat. 

A kullancsvédelemről az ő esetükben is nagyon fontos gondoskodni, mivel rengeteg a vérszívó. 

Legyen nálatok itató - vannak hordozható, egészen picire összecsukható kutyatálak, de tökéletes egy kiszuperált műanyag tálka is, amit erre a célra el tudtok különíteni. 

Kakatasak - ez alap, ugye? 

Ha harapós a család kedvence, vigyetek magatokkal szájkosarat is, ki tudja, kivel fogtok összefutni az út alatt. (Természetesen nem kell a kutyát az egész kirándulás alatt ezzel szivatni, de én a felkészültség híve vagyok, és a szájkosár is olyasmi, amiből konfliktus lehet.) Illetve, egyre elterjedtebb a sárga kendős jelzés is, ha egy kis sárga rongyot kötsz a kutyád pórázára, ezzel jelzed a többiek felé, hogy problémás ebbel van dolguk, ne engedjék oda (főleg nem szó nélkül) az jószágaikat, gyerekeiket. 

VÉGEZETÜL

Ha szeretnél magadnak egy kiadós hátfájást, sajgó nyakat, hátat, utánozd ezt: 

330e4c33-8b48-4a69-80bd-cd6499b8d7c6.JPEG

15 kilós hátizsák + 12 kilós gyerek a nyakban. 

Garantáltan szükséged lesz utána egy masszázsra! 

 

Babahordozó eszközök: 

Liliputi csatos hordozóhttps://www.liliputi.hu/csatos-hordozo/csatos-hordozo-life-force

Liliputi karikás kendőhttps://www.liliputi.hu/karikas-kendo/karikas-kendo-desert-spirit

Ezeket 10% kedvezménnyel vásárolhatjátok meg, ha rendelésnél beírjátok a TASBOGLARKAHU kódot, (külföldről TASBOGLARKA) Keressétek őket a Liliputi webáruházában!

Babahordozó és túrahátizsák nagyobbaknak: https://www.decathlon.hu/babahordozo-kid-confort-plus--id_8337899.html 

Csípőülőke (erre ugyanaz vonatkozik, mint a karikás kendőre, nagyon kis távra válasszátok csak. inkább nagyobbacskáknak jöhet jól.)  https://pepita.hu/csipoulokek-c1534/babaco-csipouloke-bezs-p205907#ref

 

süti beállítások módosítása